Links www.links.hr
Pretraživanje
Filters
Close

Links računala

UPUTE ZA KORIŠENJE LINKS RAČUNALA

Poštovani, zahvaljujemo na ukazanom povjerenju kupovinom Vašeg novog računala i želimo Vam dobrodošlicu u LINKS obitelj. Vaše računalo je sastavljeno i testirano od strane naših stručnjaka. Nadamo se da ćete putem ovih kratkih uputa uspješno spojiti i upaliti Vaše novo računalo.

Sadržaj pakiranja LINKS računala:

  • Računalo
  • Periferne jedinice (ovisno o modelu računala)
  • Svi potrebni kablovi za rad računala
  • Korisničke upute 

 

SPAJANJE RAČUNALA I PERIFERNIH JEDINICA

Pozicioniranje i uključenje računala na gradsku naponsku mrežu
Prije postavljanja samog računala molimo da provjerite sadržaj da bi bili sigurni da Vam je sve isporučeno.

Prilikom postavljanja računala molimo da obratite pozornost na nekoliko bitnih stvari:

  • Računalo mora imati dobar protok zraka. Ne postavljajte računalo na mjesta gdje nema mogućnosti usisa/ispuha zraka u računalu (loša cirkulacija zraka dovodi do pregrijavanja računala i kvara istog).
  • Ne postavljajte računalo blizu grijaćih tijela i izvora magnetskih zračenja.
  • Računalne kablove uredno posložite i postavite da nitko ne može slučajno povući te time izazvati oštećenje na računalu.
  • Prije uključenja računala na gradsku naponsku mrežu postaviti prekidač na položaj „0“.
  • Nakon spajanja na gradsku mrežu, prebacite prekidač na „I“ da bi mogli upaliti računalo.

UPOZORENJE !!
Crveni prekidač za podešavanje napona na napajanju (ukoliko se nalazi) treba biti postavljen da se podudara sa lokalnim naponom od 220V. Ukoliko prekidač nije podešen na 220V, moguća su oštećenja na opremi i gubitak jamstva. Prekidač na stražnjoj strani napajanja prebacujte brzo iz položaja ON na položaj OFF, ne zadržavajte prekidač između 2 položaja kako bi izbjegli moguće iskrenje. Isto tako oba kraja naponskog kabela uključite do kraja da ne bi došlo do nepouzdanog kontakta, što može prouzročiti iskrenje i nepravilan rad napajanja odnosno Vašeg računala. Tekućine ne smiju doći u kontakt sa kućištem. Ukoliko se to dogodi, odmah izvucite naponski kabel iz utičnice gradske mreže. Prije prvog paljenja računala, preporuča se provjera ispravnosti uzemljenja napajanja. Spajanjem ispitivača faze na oklop napajanja ili neizolirani dio kućišta provjerite uzemljenje. Neispravno uzemljenje može biti opasno po zdravlje i život. Ukoliko ispitivač faze pokaže neispravno uzemljenje, izvucite naponski kabel iz gradske mreže i kontaktirajte električara.

 

SPAJANJE PERIFERNIH UREĐAJA

Na stražnjoj strani računala locirajte ploču (back panel) sa priključcima i spojite periferiju računala.

*slika je infromativna i ne mora u potpunosti odogovarati Vašem računalu.
** VAŽNO! Prije spajanja monitora pročitajte korak SPAJANJE MONITORA.

PREDNJI PRIKLJUČCI I NJIHOVA NAMJENA
Računalo na prednjoj strani ima priključke za spajanje perifernih uređaja, svako računalo se razlikuje po broju ili namjeni prednjih priključaka.


*slika je infromativna i ne mora u potpunosti odogovarati Vašem računalu.

STRAŽNJA STRANA RAČUNALA


SPAJANJE MONITORA
Kod računala bez grafičke kartice monitor se spaja na video izlaze direktno na matičnu ploču (backpanel). Računala sa dodatnom grafičkom karticom, monitor se spaja na video izlaze na grafičku kraticu.

PRVO UKLJUČIVANJE RAČUNALA
Prije uključivanja računala provjerite korak 2.1, uključite monitor te tada uključite računalo pritiskom na tipku za uključenje (tipka se nalazi na vrhu ili na prednjoj strani računala).

Ako ste kupili računalo sa Microsoft Windows operativnim sustavom morate pričekati da se operativni sustav podigne, nakon podizanja sustava Vaše računalo je spremnom za uporabu. Na računalima bez Microsoft Windows operativnog sustava, potrebno je instalirati željeni operativni sustav.

 

NAPOMENA

Vaše računalo je prije kupovine sastavljeno i testirano od strane našeg stručnog osoblja. BIOS postavke prilikom preuzimanja novog računala su nepromijenjene te ako nemate stvarne potrebe za izmjenom BIOS postavki ili niste sigurni u svoje znanje, preporučamo da NE MIJENJATE POČETNE POSTAVKE koje su zaštićene lozinkom.

Ukoliko se pokaže potreba za promjenom postavki BIOS-a, lozinka je – 1234

Software na računalu je ažuriran i optimiziran tako da računalo radi optimalno. Daljnja personalizacija software-a od strane korisnika nije predmet jamstva (naknadno instalirani software, ažuriranja i slično).Software kao takav nije predmet jamstva, odnosno predmet je podrške proizvođača softwarea u slučaju neispravnog rada istog. To uključuje software koji dolazi sa računalom, naknadno instaliran software, viruse na računalu, probleme sa pokretačkim programima koji nisu uzrokovani neispravnim hardware-om, nepravilno ažuriranje software-a itd. Ažurirajte i instalirajte software prema uputama, nemojte gasiti računalo prilikom ažuriranja ili instaliranja software-a.
Dodatni uređaji spojeni na računalo koji uzrokuju neispravan rad istog nije predmet jamstva, npr. čitači kartica, USB periferija i ostali uređaji koji mogu uzrokovati nestabilan rad računala (nekompatibilnost, neispravnost istih). Ukoliko dođe do nekompatibilnosti naknadno spojenih uređaja sa računalom molimo da se javite isporučitelju istih. Links d.o.o. kroz cijenu svojih usluga ima kompetencije riješiti problem za gore navedene a van jamstvene slučajeve.

Links jamstvene naljepnice služe za ostvarivanje besplatne usluge dijagnostike i logistike računala u slučaju kvara. Oštećivanjem ili odljepljivanjem istih gubi se pravo na besplatnu dijagnostiku u servisu. Usluga dijagnostike i logistike naplaćuje se po važećem cjeniku.

U slučaju kvara, prilikom reklamiranja predajte cijelo računalo. Links računalo je jedinstven proizvod. Ukoliko niste predali kompletni artikl, reklamacija neće biti priznata.

Links podrška
Telefon: 01/3096 944
E-mail: podrska@links.hr
Radno vrijeme: 8:00-16:00

Upute za korištenje Links računala možete preuzeti OVDJE.